Arie 7 deel 2

Op een zonnige zaterdagmiddag ontving 006 een mailtje van Walter van www.voorouder.nl: of we inmiddels onze stamboom compleet hadden. Hij had een geboorteakte van een Arie Baris, geboren in 1838, gevonden.

Even terug naar maart 2008. Kort na de geboorte van 007 ben ik op zoek gegaan naar zijn voorouders. Er was weer een stamhouder, maar niemand wist de hoeveelste. In de regio Rotterdam heeft zo door de tijden heen een heel aantal Arie Barissen gewoond. Meer dan genoeg om een puik voetbalelftal van te kunnen vormen. Maar welke zijn nou de stamhouders en tot hoe ver gaat die lijn terug? Met wat familieverhalen van 004 lukte het om een stamboom te maken. Via de overlijdensakte van een tante van 004, die jong aan tbc is overleden, vond ik 002 en die had een vader die ook Arie heette, 001 dus. 002 is geboren in 1866 en er is een Arie Baris geboren in 1841.

…Maar die bleek volgens meerdere genealogische websites slechts 3 maanden oud geworden. De overlijdensakte kon ik echter niet vinden, dus het was niet helemaal zeker of dat klopte. Maar ik vond ook geen andere Arie Baris, die rond 1840 geboren was. Een dood spoor dus. Enige conclusie die we konden trekken was dat babysmurf dan wel de zevende zou zijn. Hij kreeg als bijnaam 007, wat inmiddels al een zeer passende bijnaam gebleken is. De rest van de Arie’s hebben we ook meteen genummerd en zo was de spraakverwarring over de 4 nog in leven zijnde Arie’s ook weer uit de wereld. En daarmee was de kous af, tot gisteren.

In no time zat 006 verwoed alle genealogische sites en archieven af te zoeken, 007 mocht zich er niet mee bemoeien en Ted´s sabotage actie door de uit knop van de computer in te drukken viel niet in goede aarde. De printer maakte overuren. Er was een verwoed emailcontact met Walter ontstaan, de jaartallen vlogen om m’n oren. Hele welles nietes discussies hebben we gevoerd of het mogelijk was 3 kinderen in 20 maanden tijd te baren, waarvan de middelste een bastaard. “Dat is fysiek onmogelijk”. “Ach, dat deden ze toen toch allemaal zo”.

Hij kwam tot de conclusie dat Walter gelijk had. Walter had zo gevonden dat 001 met Adriaantje van de Meulen is getrouwd in 1862 en ze 10 kinderen hebben gekregen. De derde was een zoon en werd Arie genoemd: 002 dus. Maar nu wordt het spannend! 001 is geboren in 1838 en is op de dag van geboorte aangegeven door de vroedvrouw. De moeder is Pietertje Baris. Van haar weten we dat haar moeder is overleden toen ze 11 dagen oud was. Ze had geen beroep en toen ze 25 jaar oud was, is ze bevallen van een zoon (001), waarvan de vader onbekend is. Ze kon niet lezen of schrijven en is voor zover bekend verder nooit getrouwd en heeft geen kinderen meer gekregen. Ze was aanwezig op het huwelijk van haar zoon. Haar vader heette Arie, ze zal haar zoon naar hem vernoemd hebben. Ze is 66 jaar oud geworden.

Het nieuwe mysterie, dat waarschijnlijk echt niet op te lossen is, is het verhaal van Pietertje en haar zoon. Hoe heeft haar leven eruit gezien? En vooral: wie heeft haar bezwangerd? De enige, die dat nog zou kunnen weten uit verhalen van vroeger is 004. Maar die zegt van niets te weten. Bijzonder is wel dat 001 erg oud is geworden, hij is pas in 1924 overleden, 85 jaar oud, 7 jaar na het overlijden van zijn zoon. 004 is in 1920 geboren, dus 001 en 004 zouden elkaar ontmoet kunnen hebben…

Leave a Reply